Στις 14 Μαρτίου 2020, ο Γάλλος υπουργός υγείας Olivier Véran, δημοσίευσε το ακόλουθο tweet:
“Η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως η ιβουπροφένη (κυκλοφορεί στην χώρα μας με την εμπορική ονομασία Algofren & Nurofen), μπορεί να επιδεινώσει τη λοίμωξη από κορονοϊό”. Και προέτρεψε τους Γάλλους συμπολίτες του “Αν έχετε πυρετό, πάρτε παρακεταμόλη”.
Το tweet αυτό αναπαράχθηκε φυσικά ταχύτατα, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και εξήγειρε την ανησυχία μεγάλου μέρους του πληθυσμού (γιατρών και πολιτών) ανά την υφήλιο…
Ας δούμε όμως τι επιστημονικά δεδομένα υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή, για το επίμαχο αυτό ερώτημα.
Στις 15 Μαρτίου 2020, μία μέρα μετά το tweet του Γάλλου υπουργού, το υπουργείο Υγεία της Ισπανίας, επισήμανε τα ακόλουθα, με τη μορφή ανακοίνωσης:
- “Δεν υπάρχει, προς το παρόν, καμμία επιστημονική ένδειξη, ότι η ιβουπροφένη επιδεινώνει τη λοίμωξη από κορονοϊό“
- “Καλύπτει τα συμπτώματα και ίσως καθυστερήσει τη διάγνωση γενικά των ιώσεων και όχι μόνο σε περίπτωση λοίμωξης από κορονοϊό,” (προφανώς η ανακοίνωση αναφέρεται σε ασθενείς που ήδη παίρνουν, καθημερινά, ιβουπροφένη, πχ για ρευματοπάθεια)
Στην επίσημη ιστοσελίδα του εθνικού συστήματος υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, στα πλαίσια οδηγιών για τον κορονοϊό, μεταξύ άλλων αναφέρεται:
- “Δεν υπάρχουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι η χορήγηση ιβουπροφένης χειροτερεύει τη λοίμωξη από τον κορονοϊό“.
- “Μέχρι να γνωρίζουμε περισσότερα, προτιμήστε την παρακεταμόλη, εκτός κι αν ο γιατρός σας σας συμβουλεύσει διαφορετικά“
- “Ασθενείς που ήδη παίρνουν ιβουπροφένη ή ίδιας κατηγορίας φάρμακα, να συνεχίσουν τη λήψη τους, δεν υπάρχουν, προς το παρόν, δεδομένα ότι αυξάνει την πιθανότητα νόσησης από κορονοϊό”.
Ο Gregory Poland, καθηγητής ιατρικής και λοιμωδών νόσων και επικεφαλής του τμήματος έρευνας εμβολίων της Mayo Clinic, δήλωσε πρόσφατα¨
- ¨Χωρίς νεότερα δεδομένα, η αποφυγή της ιβουπροφένης σε λοίμωξη από κορονοϊό, είναι υπό αμφισβήτηση“.
- “Υπάρχει έλλειψη επιστημονικών δεδομένων που να υποστηρίζουν την γενικόλογη δήλωση του Γάλλου υπουργού”.
- “Φάρμακα όπως η ιβουπροφένη, έχουν πράγματι ανεπιθύμητες ενέργειες στο στομάχι και τους νεφρούς των ασθενών υψηλού κινδύνου για βαριά νόσηση από κορονοϊό ( ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενο νόσημα). Στους ασθενείς αυτούς, ούτως ή άλλως, προτείνεται η χρήση παρακεταμόλης ως αντιπυρετικού“.
Και καταλήγει
- “Δεν πρέπει να βγαίνουν βιαστικά συμπεράσματα σε εποχές που το στρες και ο πανικός κυριαρχούν“.
Ο υφιστάμενος πανικός οδήγησε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (European Medicines Agency, EMA), να δημοσιοποιήσει στις 18 Μαρτίου 2020, την ακόλουθη ανακοίνωση
- “Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που να απαγορεύουν τη χρήση ιβουπροφένης ή παρόμοιων φαρμάκων σε λοίμωξη από κορονοϊό“.
- “Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και επιφυλασσόμαστε για νέες ανακοινώσεις“.
- “Μέχρι νεωτέρας, σε ασθενείς με λοίμωξη από κορονοϊό που παρουσιάζουν πυρετό, χρησιμοποιήστε όλα τα διαθέσιμα φάρμακα, πχ παρακεταμόλη, ιβουπροφένη κτλ“.
Αγαπητοί γονείς, σε δύσκολες στιγμές απαιτείται ψυχραιμία και αυτοέλεγχος. Ακολουθήστε τη συμβουλή των ειδικών και αποφύγετε, κατά το δυνατόν, την πληροφόρηση μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τουλάχιστον σταθείτε σκωπτικά απέναντι σε μη επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες.
Από μέρους μου υπόσχομαι την απρόσκοπτη ενημέρωση σας με ότι νεότερο υπάρξει.
Γρηγόρης Χατζηπαρασίδης
Παιδίατρος Παιδοπνευμονολόγος PhD, DCH, ERS HERMES
Πηγή: Medscape Pulmonary Medicine, 25 Μαρτίου 2020