Διάγνωση αναπνευστικών νοσημάτων

Τα αναπνευστικά νοσήματα με « σημαιοφόρο» το παιδικό άσθμα, αποτελούν τη συχνότερη αιτία αναζήτησης ιατρικής φροντίδας παγκόσμια. Στο ιατρείο μας παρέχουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες διάγνωσης για την πλειονότητα των αναπνευστικών νοσημάτων της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Με την εμπειρία μας και την χρήση της τεχνολογίας, εστιάζουμε στο πρόβλημα του παιδιού σας, το καταγράφουμε, το μελετούμε και καταλήγουμε στη σωστή διάγνωση.

Στη συνέχεια,

  • η διάγνωση αναλύεται διεξοδικά στους γονείς
  • εξηγούνται οι αιτίες που οδήγησαν στο πρόβλημα του παιδιού
  • συζητείται η πρόγνωση του νοσήματος
  • συστήνεται η καταλληλότερη, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, θεραπεία
  • προτείνονται μη φαρμακευτικοί τρόποι που θα βοηθούσαν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου
  • καθοδηγείται η οικογένεια για τους τρόπους βελτίωσης της ζωής του παιδιού
  • και τέλος, σε περιπτώσεις κληρονομικών νοσημάτων, συζητείται η δυνατότητα προγεννητικού ελέγχου σε μια μελλοντική εγκυμοσύνη

 

Ο εξοπλισμός

Οι δοκιμασίες ελέγχου της πνευμονικής λειτουργίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι στη διαδικασία διάγνωσης-παρακολούθησης-θεραπείας των αναπνευστικών νοσημάτων της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Το ιατρείο μας διαθέτει τη «ναυαρχίδα» της ιατρικής τεχνολογίας στον τομέα αυτό, το σπιρόμετρο αιχμής της Cosmed με λειτουργικό Quark PFT. Το Quark PFT είναι το Νο 1 σύστημα για την αξιολόγηση της πνευμονικής λειτουργίας στα παιδιά. Η δυνατότητα προσαρμογής του συστήματος ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη έχει κάνει το Quark PFT ένα ακριβές, φιλικό και αξιόπιστο εργαλείο σπιρομετρίας, αξιολόγησης πνευμονικών όγκων και διαχυτικής ικανότητας. Το Quark PFT έχει σχεδιαστεί για να είναι ακριβές και αξιόπιστο ταυτόχρονα. Το ροόμετρο (τουρμπίνα) της COSMED είναι σε συμφωνία με τις υποδείξεις των ATS και ERS ( της Αμερικανικής και Ευρωπαικής εταιρίας νοσημάτων θώρακος). Το Quark PFT επίσης καλύπτει τις υποδείξεις ERS’ 93 για τη σπιρομετρία.

 

Η χρησιμότητα του Quark PFT στη διάγνωση διαφόρων αναπνευστικών νοσημάτων.

Άσθμα

Η διάγνωση του άσθματος σε παιδιά άνω των 5 χρόνων επιβεβαιώνεται με τη διενέργεια σπιρομετρίας. Το Quark PFT επιτρέπει την εκτέλεση σπιρομετρίας με ακρίβια και αξιοπιστία ταυτόχρονα. Διαθέτει γραφικά (κινούμενα σχέδια) που κάνουν την εξέταση παιχνίδι για τους μικρούς ασθενείς μας. Το γραφικό είναι μελετημένο να έλκει την προσοχή των παιδιών, να μεγιστοποιεί τη συμμετοχή τους και την προσπάθεια που καταβάλουν κατά τη δοκιμασία, μετατρέποντας έτσι ένα «βαρετό» για τα παιδιά τεστ, σε μια ευχάριστη εμπειρία παιχνιδιού. Είναι ευχάριστο να βλέπεις παιδιά να σου ζητούν την επανάληψη του τεστ, μόνο και μόνο για να ξαναζήσουν την εμπειρία αυτή. Σε μικρότερα παιδιά, μετά τα 2-3 χρόνια, το Quark PFT έχει ενσωματωμένο πρόγραμμα για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Με ελάχιστη συμμετοχή του μικρού ασθενούς, μπορούμε να εκτιμήσουμε την αναπνευστική λειτουργία του και να διαγιγνώσουμε αναπνευστικές παθήσεις γρήγορα και αξιόπιστα. Το ιατρείο μας ανήκει στις ελάχιστες παιδοπνευμονολογικές μονάδες με δυνατότητα ελέγχου της αναπνευστικής λειτουργίας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Έτσι το άσθμα της ηλικίας αυτής διαγιγνώσκεται εύκολα και άμεσα.

 

Άλλα νοσήματα

Επειδή το άσθμα δεν είναι το μοναδικό αναπνευστικό νόσημα των παιδιών, ο σύγχρονος εξοπλισμός του ιατρείου μας, επιτρέπει τη διάγνωση και άλλων παθήσεων που ταλαιπωρούν τους μικρούς ασθενείς. Έτσι, με τη χρήση του Quark PFT μπορούμε να διαγνώσουμε την αιτία στα ακόλουθα προβλήματα του παιδιού σας:

  • οξύς βήχας
  • χρόνιος βήχας
  • βήχας κατά τη διάρκεια της άσκησης του παιδιού
  • νυχτερινός βήχας
  • βήχας σε παιδιά με νευρομυικά προβλήματα
  • συχνές λοιμώξεις αναπνευστικού συστήματος
  • υποτροπιάζων και επίμονος συριγμός
  • συχνές βρογχίτιδες
  • ελαττωμένη αντοχή στην άσκηση
  • επεισόδια δύσπνοιας
  • υποξαιμία
  • και μια σειρά άλλων αναπνευστικών προβληματων.

 

Ένα από τα χαρακτηριστικά του παιδικού άσθματος είναι η παρουσία αλλεργικής φλεγμονής-κοκκινίλας στους αεραγωγούς, στους σωλήνες δηλαδή από τους οποίους περνάει ο αέρας στη διάρκεια της αναπνοής μας. Η φλεγμονή αυτή οδηγεί στην παραγωγή ενός αερίου που ονομάζεται μονοξείδιο του αζώτου ή εν συντομία ΝΟ. Αν μπορούσαμε να το μετρήσουμε στην ανάσα ενός παιδιού, θα μπορούσαμε να καταλάβουμε αν το παιδί πάσχει από άσθμα ή όχι. Τη δυνατότητα αυτή μας τη δίνει ένα πανέξυπνο μηχάνημα που λέγεται ΝΙΟΧ. Το ΝΙΟΧ συνδέεται με το Quark PFT και με τη χρήση ενός γραφικού – κινουμένου σχεδίου που ενθουσιάζει το μικρό ασθενή, τον κατευθύνει να φυσήξει σε ένα σωλήνα που συλλέγει τον αέρα της ανάσας του και μετράει το ΝΟ που περιέχει. Έτσι σε λίγα μόλις λεπτά, με τον έξυπνο αυτό τρόπο μπορούμε να καταλάβουμε αν το παιδί σας έχει αλλεργικό βρογχικό άσθμα.

Σε περίπτωση υποψίας «αλλεργικού βήχα», στο ιατρείο μας υπάρχει η δυνατότητα εκτέλεσης δερματικών δοκιμασιών (αλλεργικά τεστ). Με τα τεστ αυτά υποστηρίζουμε τη διάγνωση αλλεργικών νοσημάτων που ευθύνονται για το βήχα, τη δύσπνοια ή το συριγμό του παιδιού σας. Η έμπειρη νοσηλεύτρια του ιατρείου μας θα σας εξηγήσει τη διαδικασία των τεστ και είναι υπεύθυνη για την πραγματοποίηση τους. Σε 15 μόλις λεπτά μπορείται να ξέρετε αν το παιδί σας είναι αλλεργικό ή όχι και κατά πόσο ο βήχας ή η δύσπνοια του έχουν αλλεργική βάση.